homemailtoКарта сайта РУС  УKР  
CAP/CIPA в Українів Україні Registered TradeMark:  International Registration #877380, CIPAEN Inc., USA
 


Авторизація

Новини Всі новини >>

2014-04-25 | «Паралельні екзамени» за програмою CIPA в Україні і ФПБАУ

Паралельні екзамени за програмою CIPA в Україні і ФПБАУ
Останніми днями намітилася тенденція до налагодження діалогу між Екзаменаційною мережею CIPA в Україні і ФПБАУ.


Протягом 14-17 березня 2014 р. в Україні успішно пройшла екзаменаційна сесія за програмою CIPA. У той же час, вперше за 12 років існування програми в Україні також відбулися паралельні, альтернативні екзамени під брендом CIPA, проведені приватною казахською фірмою ТОО CIPA-EN, нерезидентом України.

Не є нормальною ситуація, коли за програмою CIPA одночасно відбуваються дві паралельні екзаменаційні сесії з зовсім різними екзаменаційними завданнями. Тому, ГО Екзаменаційна мережа CIPA в Україні завчасно за два тижні до запланованої сесії надіслала офіційну претензію ТОО CIPA-EN, з вимогою припинити незаконну діяльність у досудовий період.

У звязку з тим, що Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ) була також залучена до реєстрації кандидатів на ці іспити, до ФПБАУ було завчасно надіслано (за тиждень до екзаменів) листа із пропозицією зустрічі для обговорення проблем і їх вирішення в інтересах професії. На лист від 7 березня 2014 р. відповіді не було, і 21 березня, через тиждень після проведення екзаменаційної сесії, до ФПБАУ було надіслано ще одного листа. Після цього 25 березня відбулася попередня зустріч керівництва ГО Екзаменаційна мережа CIPA в Україні з виконавчою дирекцією ФПБАУ. Результати зустрічі є обнадійливими, оскільки показали готовність сторін до подальшого діалогу в інтересах професії.

Нижче розміщено тексти листів до ФПБАУ. Також Ви можете ознайомитися із листом-претензією від 28.02.2014 до ТОО СІПАЕН - резидента Республіки Казахстан, приватної фірми, що заявляє про свої виключні права на проведення екзаменів за програмою СIPA ( перша сторінка, друга стронінка ).


=================

Відкритий лист до Ради Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України

21 березня 2014 р.

Шановні панове!

Екзаменаційна мережа CIPA в Україні засвідчує Вам свою повагу та нагадує, що два тижні тому до ФПБАУ було направлено листа з пропозицією щодо зустрічі для врегулювання ситуації, що склалася навколо екзаменів за програмою CIPA.

На жаль, досі ми не отримали відповіді щодо такої зустрічі. У той же час, нам стало відомо, що деякі функціонери ФПБАУ поширюють неправдиву інформацію про Екзаменаційну мережу CIPA в Україні (CIPAEN-UA), про ситуацію в Євразійській раді сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (ЄРСБА) та про програму CIPA в цілому. Такі дії шкодять, в першу чергу, самим членам ФПБАУ, сертифікованим фахівцям, бухгалтерській спільноті, підривають довіру до професійних сертифікованих бухгалтерів з боку роботодавців і бізнесу.

Вважаємо за необхідне зазначити, що CIPAEN-UA залишається єдиною легітимною стороною по проведенню екзаменів за програмою CIPA в Україні, Білорусі, Молдові та країнах Кавказу. Лист із запереченням про продовження Договору між CIPAEN-UA і ЄРСБА від 9 квітня 2008 р., який підписала виконавчий директор ЄРСБА Альфія Валієва 21 серпня 2013 року, наша організація, CIPAEN-UA, дійсно отримала. Але договір цей продовжує свою дію, адже рішень про завершення чи припинення його дії Правлінням чи Загальними зборами ЄРСБА, і, відповідно, CIPAEN-UA не ухвалювалося. Договір від 9 квітня 2008 р. має українську юрисдикцію, і коректних дій в правовому полі Україні для припинення цього договору виконано не було.

Протягом весни-літа 2013 р. CIPAEN-UA вела переговори з виконавчою дирекцією ЄРСБА щодо можливих змін до Договору. Ми готові були йти назустріч, розглядати, що саме не задовольняє в наявному договорі, враховувати зауваження і пропозиції. Ми були готові сплачувати на користь ЄРСБА роялті, і готові були зафіксувати це окремою угодою. Втім, влітку 2013р контакти були перервані стороною ЄРСБА, наші подальші звернення ігнорувалися, залишалися без відповіді. Згодом було оголошено про тендер для визначення організатора іспитів в Україні і ми також надіслали до ЄРСБА свій запит на участь (не визнаючи при цьому розірвання договору з ЄРСБА). Те, що наше звернення було повністю проігноровано, а також відсутність будь-якої публічної інформації про такий тендер, його процедури, перебіг та результати означає, що ніякого тендеру не було.Мала місце корупційна, непрозора схема призначення приватної, нікому не відомої компанії, нерезидента України, для проведення нібито сертифікаційних іспитів.

Щонайменше смішними є чутки про те, що начебто екзаменаційна мережа стала приватною власністю Сапара Кошкімбаєва і Сергія Мудрука. Ні для кого не є секретом, що CIPAEN Inc. зареєстрована як неприбуткова організація (non-profit) у штаті Делавар, США. У тому ж штаті, і у тому ж статусі також була зареєстрована організація, що розробляє Міжнародні стандарти фінансової звітності IFRS Foundation. За законодавством США Голова ради директорів CIPAEN Inc. не може бути власником цієї організації. Так само, жодна цивілізована сторона не висловлює претензій до Пола Волкера, чи інших керівників IFRS Foundation, що вони начебто є приватними власниками органу, що є номінальним власником МСФЗ. Так само, громадською неприбутковою організацією є й CIPAEN-UA (ГО Екзаменаційна мережа CIPA в Україні), керівником якої на даний момент є С. Мудрук. За законодавством України, п. Мудрук не може бути власником CIPAEN- UA, так само, як не може бути власником ФПБАУ п. Папаїка. Володіючи комплексом інтелектуальної власності щодо екзаменів, у своїй діяльності по проведенню іспитів, CIPAEN-UA співпрацює з цілим рядом підрядників різної форми власності , включно з дочірньою структурою (ТДВ Універсальна екзаменаційна мережа).

У той же час, виникають серйозні питання до утворених 2013 року цілком приватних структур, що незаконно використовують товарний знак CIPAEN та комплекс інтелектуальної власності, і, за покровительства колишнього керівництва ЄРСБА, почали проводити альтернативні іспити в Центральній Азії, а тепер, завдяки необдуманим діям виконавчого органу ФПБАУ, і в Україні. Якраз ці приватні структури, нещодавно створені, без підтвердженого досвіду проведення сертифікаційних екзаменів, без ніяких тендерів чи узгоджень з членами ЄРСБА, стали авторизованими провайдерами екзаменів, що завдало і продовжує завдавати значної шкоди професійній спільноті в Україні в тому числі.

Що стосується Н.Алімбетова, якому (незалежно від того, законно чи незаконно його було обрано) більше року тому було винесено вотум недовіри більшістю членів ЄРСБА, то суд в Казахстані однозначно визначився 18 грудня 2013 р., і своїм рішенням визнав, що п. Алімбетов був незаконно обраний головою ЄРСБА. В рішеннях чи ухвалахсудів не стверджується, що це корпоративна справа, яка повинна розглядатися на загальних зборах організацій-членів ЄРСБА. Всі судові рішення, а також інші важливі документи щодо поточної кризи в ЄРСБА є доступними на сайті http://eccaa-chronicle.livejournal.com , будь-хто може ознайомитися з ними, і зрозуміти, що подібні твердження є плодом уяви невідомих нам осіб.

На жаль, ми змушені констатувати, що ФПБАУ, свідомо або ні, приймає участь у дезінформації професійної бухгалтерської спільноти, просуваючи сумнівну приватну структуру для проведення іспитів нібито за програмою СIPA, тим самим підриваючи довіру до професійної сертифікації як такої. Також, підводячи велику кількість своїх членів професійних бухгалтерів України ФПБАУ наповнює ринок потенційно контрафактними сертифікатами. Випуск цих сертифікатів було виконано на основі документів, начебто прийнятих на Загальних зборах ЄРСБА 11 грудня 2013 р. В той же час відомо, що абсолютна більшість членів ЄРСБА не знала і не приймала участь у таких Зборах, а в документах, що було подано до МФБ від ЄРСБА згадується, що загальні збори ЄРСБА в грудні не вдалось провести.
Вважаємо, що виконавчий орган ФПБАУ добре поінформований про деталі ситуації і можливу відповідальність. Тим не менше, в Україні необачно з'явилась велика кількість сертифікатів за підписом Е.Таранчієва (голови комітету з освіти ЄРСБА) та О.Папаїки. Cтатус цих сертифікатів на даний момент є сумнівним. Так, зокрема, 20 березня 2014 року, Спеціалізованим міжрайонним економічним судом м. Алмати, було визначено: заборонити видачу сертифікатів ЄРСБА з назвою Сертифікований Міжнародний Професійний Бухгалтер Програми CIPA, а також сертифікатів за підписом Голови комітету з освіти ЄРСБА або виконавчого директора ЄРСБА. Передчасно наповнюючи ринок такими сертифікатами ФПБАУ підводить, в першу чергу, своїх же членів.

Звертаюся до ФПБАУ, як до одного з найдавніших професійних об'єднань бухгалтерів України, не ставте під загрозу, внаслідок незважених і передчасних дій, інтереси бухгалтерів України, їх професійний та карєрний розвиток.

Не зважаючи на демонстрацію з боку ФПБАУ небажання продуктивного контакту (зокрема, через продовження свідомого розповсюдження працівниками ФПБАУ неправдивої інформації), наша пропозиція до діалогу залишається в силі. Повторно пропоную провести зустріч керівників представницьких органів наших організацій, а також інших зацікавлених організацій, для обговорення ситуації щодо програми CIPA в Україні.

З повагою,

Сергій Мудрук
ГО Екзаменаційна мережа CIPA в Україні


=================

Президенту Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ) Олександру Олексійовичу Папаїці ;

Членам Ради ФПБАУ Олексієнко Д. В., Харламова О. В., Голубка Я. В., Кузіна Р. В., Пантелійчук Л. Б., Радєва О. Г., Суханік Т. Д., Шматко О. Ю.

7 березня 2014 р.

Шановний Олександр Олексійович, шановні колеги!

Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України стоїть біля самих витоків самоорганізації і саморегуляції бухгалтерської професії в Україні. ФПБАУ була одним із засновників першої професійної бухгалтерської сертифікації в Україні.

ФПБАУ тривалий час і плідно співпрацювала з Екзаменаційною мережею CIPA в Україні (CIPAEN-UA). Ми вже 12 років успішно проводимо (спочатку через донорський проект, потім самостійно) екзамени за програмою CIPA, яка є єдиною міжнародною, але цілком доступною, програмою сертифікації для українських бухгалтерів. За цей час науково-методичний, технологічний та логістичний рівень проведення екзаменів за програмою CIPA в Україні досяг рівня світових провідних сертифікаційних програм, що було визнано багатьма лідерами в сфер і професійної сертифікації.

Близько 6000 фахівців в Україні здобули сертифікати CAP і CIPA, близько 20 000 стали учасниками програми. Довгими роками праці і наполегливими спільними зусиллями професійних об'єднань, організаторів навчання, екзаменаційної мережі, сертифікація CIPA здобула реальне визнання ринку, роботодавців, та й самих фахівців. Об'єктивний та незалежний екзаменаційний компонент сертифікації є ключовим у формуванні довіри до сертифікації з боку всіх зацікавлених сторін.

ФПБАУ є одним із трьох професійних об'єднань в Україні, що сертифікують своїх членів за програмою CIPA. В межах своєї географічної компетенції (Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, Азербайджан) CIPAEN-UA має діючі прямі Договори про співпрацю з усіма професійними об'єднаннями цих країн, але, на жаль, не з ФПБАУ.

На жаль, всі ми знаємо про негативні процеси, які відбуваються в Євразійській раді сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (ЄРСБА), про те, що вже майже рік як заблоковано видачу повноцінних сертифікатів CAP та CIPA, а нещодавно видані невеликій частині кандидатів (включно з членами ФПБАУ) сертифікати нового зразка оспорюються зараз в Суді.

Викликає також велике занепокоєння той факт, що внаслідок необережних заяв і дій деяких представників виконавчого органа ФПБАУ, стає можливим і вірогідним виведення на ринок України контрафактного екзаменаційного продукту, діяльності, що порушує законодавство України про інтеллектуальну власність,товарні знаки та персональні дані. . Цим може бути поставлено під загрозу інтереси професійних бухгалтерів України, їх професійний та кар'єрний розвиток. Може бути завдана значна репутаційна шкода сертифікаційній програмі CIPA, а відтак і всім тим 6000 сертифікованим спеціалістам, в тому числі й членам ФПБАУ.

Від імені CIPAEN-UA хочу офіційно і публічно заявити нашу позицію ми не бажаємо ворогувати з ФПБАУ з приводу участі ФПБАУ в популяризації контрафактної екзаменаційної програми, оскільки ми діємо перш за все в інтересах всієї бухгалтерської спільноти України.

CIPAEN-UA, не зважаючи на те, що керівництво ФПАБУ раніше неодноразово відмовлялось від будь-якої формалізації відносин у вигляді договорів, практично не йшла на контакт щодо співробітництва, закликає Вас, як представників значної частини українського професійного бухгалтерського співтовариства давайте зустрічатися, разом розбиратись у складній ситуації навколо програми CIPA, і домовлятись про спільну позицію, або ж про окремі, але корректні(!) позиції. Давайте налагоджувати діалог, усвідомлюючи нашу спільну відповідальність перед усією бухгалтерською спільнотою України.

Пропоную найближчими днями провести присвячену програмі CIPA в Україні зустріч керівників представницьких органів наших організацій. Оскільки репутаційні ризики програми CIPA є спільними, вважаю за можливе і за доцільне запросити на зустріч також керівників представницьких органів іншіх зацікавлених у програмі CIPA професійних об'єднань,.

З повагою,
Сергій Мудрук
Президент CIPAEN-UA

=================

Новини від организаторів навчання

Первоклассные тренера по программе САР от лидера образовательных услуг! Обучение по субботам

Читати детальніше»

Приглашаем с нами успешно сдать экзамены и получить сертификат CAP!!! Литература САР и авторские материалы! Бонусное занятие, пробный экзамен! Высокий процент сдачи! Новогодние скидки!

Читати детальніше»

Метро Театральная. Обучайся с практиками по МСФО. Работая над собой вместе с преподавателем, единой командой - вы имеете успех!!!

Читати детальніше»

Всі новини від організаторів навчання»

Вакансії

CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер первинного обліку-касир"
CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер з обліку товарів"

Резюме


главный бухгалтер
Хмара Ирина Александровна
Главный бухгалтер
Лукъянчук Елена Васильевна
Головний бухгалтер
Сташевская Лариса Юрьевна
Головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера
Шутенко Оксана Васильевна
Главный бухгалтер, бухгалтерское сопровождение и обслуживание (Харьков)
Булюк Татьяна Николаевна
Главний бухгалтер

Наші клієнти

Співробітники цих та багатьох інших компаній обрали програму CAP/CIPA для підвищення свого професійного рівня
© 2009-2024 UEnet
© 2009-2024 CIPAEN in Ukraine
03127 м. Київ, вул. Героїв оборони, 10-А, поверх 3, кв.3