homemailtoКарта сайта РУС  УKР  
CAP/CIPA в Українів Україні Registered TradeMark:  International Registration #877380, CIPAEN Inc., USA
 


Авторизація

Статті Всі статті >>


2012-08-09 | Сертифікація – гарантія відповідності знань і вмінь фінансового персоналу високим стандарта

Роль бухгалтерії в діяльності підприємства складно переоцінити. І чи потрібно говорити про те, що для компанії, націленої на фінансовий успіх, гарний бухгалтер виконує роль досвідченого штурмана, що проводить корабель крізь бурхливі течії та підвідні камені.

При цьому бухгалтер-професіонал не народжується сам по собі. Знання, кваліфікація, досвід – усе це напрацьовується роками. І на будь-якому підприємстві гарний професіонал завжди на вагу золота. Але як визначити рівень фінансового працівника? За якими показниками і критеріями?

У нашій країні ці критерії раніш були досить розмиті. Пройшла людина курси і – вже бухгалтер! Незалежно від того, який обсяг мала програма, і наскільки засвоєні ним отримані знання.

Сьогодні на ринку пропонується безліч тренінгів бухгалтерського обліку, звітності, аудиту і плануванню. Але більшість програм навчання не погоджені за змістом і не дають комплексних знань, що дозволяють побачити повну картину роботи підприємства з точки зору фінансових результатів.

За багато років (і навіть століть) в усьому світі склалася практика незалежної сертифікації (відповідності знань визначеним стандартам) бухгалтерів і аудиторів. Найвідоміші з міжнародних сертифікаційних програм – це британська АССА (Association of Chartered Certified Accountants) і американська CPA (Certified Public Accountant). Це одні з найстаріших і найавторитетніших асоціацій. Сертифікат – це гарантія професіоналізму фахівця для роботодавця і ринку.

В Україні серед фахівців, що працюють у компаніях з іноземними інвестиціями, вже досить багато фахівців з британськими і американськими сертифікатами. Однак для більшості українських бухгалтерів, фінансових менеджерів і аудиторів ці програми недоступні – як за ціною, так і в мовному плані (потрібно знати англійську мову).

Тим часом, корінна реформа бухгалтерського обліку в Україні є велінням часу. У країну приходять іноземні інвестори, і навіть у відносинах між компаніями на внутрішньому ринку усе більш гостро піднімається питання, яким чином складається фінансова звітність об'єктів, наскільки вона прозора, достовірна, і, нарешті, наскільки вона відповідає Міжнародним стандартам фінансової звітності (МСФЗ).

Та й компаніям без іноземних інвестицій без МСФЗ ніяк не обійтися – національні стандарти бухгалтерського обліку ґрунтуються на міжнародних, а отже знання МСФЗ допоможе краще розуміти основні принципи національних стандартів, більш оптимально їх застосовувати.

З іншого боку, у сучасному, високо конкурентному бізнесі потрібно бути ефективним фінансовим менеджером, який володіє не тільки фінансовим, але й управлінським обліком, вміє оптимізувати податки підприємства.

Як же стати ефективним фінансовим менеджером, що володіє Міжнародними стандартами фінансової звітності, знається на українських податках і законодавстві? Мати незалежне підтвердження відповідності своїх знань і умінь високим професійним стандартам?

Сертифікація СІРА (Certified International Professional Accountant, "Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер") – єдина в Україні, всестороння, цілком російськомовна програма, що грунтується на МСФЗ. Її зміст побудований на Типовому навчальному плані для бухгалтерів, розробленому Міжурядовою робочою групою експертів за міжнародними стандартами обліку і звітності при Конференції ООН з торгівлі і розвитку (UNCTAD/ISAR). Важливою перевагою є те, що одна з дисциплін програми, "Податки і право", цілком заснована на українській системі оподаткування і права.

Одночасно вона вважається міжнародної і вітчизняною. Її носіями є Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (УАСБА), Українське товариство фінансових аналітиків (УТФА), Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ), Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України. У свою чергу ці організації входять до складу Євразійської ради сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (ЄРСБА). Отже, щоб одержати сертифікат CAP (Certified Accountant Practitioner – "Сертифікований бухгалтер-практик", перший сертифікаційний рівень програми) або СІРА потрібно бути членом професійної асоціації, що підтверджує також репутацію фахівця.

Навчання й іспити в рамках CIPA проводяться російською мовою на базі, наявної регіональної мережі навчальних та екзаменаційних центрів. А вартість участі в програмі СІРА на порядок нижче, ніж у закордонних програм.

Фахівці, що пройшли перший і другий рівні сертифікації, мають право підписуватися під своїм ім’ям САР і СІРА відповідно. В очах колег, роботодавців, фахівців ці титули незмінно є свідченням високої компетентності і професіоналізму. Такі люди завжди в ціні. Штурманам з таким високим званням можна сміливо довірити будь-який корабель.

Дізнатися більше про програму можна на сайті capcipa.ua.

Новини від организаторів навчання

Компания "Веда" приглашает Вас принять участие в тренингах международной сертификации бухгалтеров уровня САР

Читати детальніше»

Метро Театральная. Обучайся с практиками по МСФО. Работая над собой вместе с преподавателем, единой командой - вы имеете успех!!!

Читати детальніше»

За 2007 - 2023 роки в АЗИМУТі пройшли навчання і успішно склали іспити більше ТИСЯЧІ учасників тренінгів на сертифікати САР/СІРА

Читати детальніше»

Всі новини від організаторів навчання»

Вакансії

CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер первинного обліку-касир"
CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер з обліку товарів"

Резюме


главный бухгалтер
Хмара Ирина Александровна
Главный бухгалтер
Лукъянчук Елена Васильевна
Головний бухгалтер
Сташевская Лариса Юрьевна
Головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера
Шутенко Оксана Васильевна
Главный бухгалтер, бухгалтерское сопровождение и обслуживание (Харьков)
Булюк Татьяна Николаевна
Главний бухгалтер

Наші клієнти

Співробітники цих та багатьох інших компаній обрали програму CAP/CIPA для підвищення свого професійного рівня
© 2009-2024 UEnet
© 2009-2024 CIPAEN in Ukraine
03127 м. Київ, вул. Героїв оборони, 10-А, поверх 3, кв.3