homemailtoКарта сайта РУС  УKР  
CAP/CIPA в Українів Україні Registered TradeMark:  International Registration #877380, CIPAEN Inc., USA
 


Авторизація

Статті Всі статті >>


2006-09-14 | Без сильної та сучасної бухгалтерської професії не буде й ефективного економічного розвитку: думки професіоналів, державних структур, Міжнародної федерації бухгалтерів

У вівторок, 12 вересня в Прес-центрі "ЛігаБізнесІнформ" відбувся круглий стіл на тему "Як сильні професійні організації бухгалтерів можуть допомогти уряду залучати інвестиції та забезпечувати економічну стабільність".

У круглому столі взяв участь Ніл Уоллас, Технічний менеджер Комітету Міжнародної федерації бухгалтерів (МФБ) з питань країн, що розвиваються, (Neil Wallace, IFAC). Цей комітет сприяє розвитку бухгалтерської професії у всіх регіонах світу, а МФБ – це світова організація бухгалтерського співтовариства, що покликана служити інтересам громадськості шляхом зміцнення професії й сприяння розвитку сильних економічних систем, орієнтованих на міжнародні відносини.

Яким же чином професійні бухгалтерські організації можуть допомогти уряду?

Бухгалтерський облік є основою для фінансової звітності, що, у свою чергу є основою для прийняття інвестиційних рішень. Таким чином, загальний високий рівень бухгалтерської професії – це запорука ефективної національної економіки.

Учасники виділили низку актуальних проблем:

  • У багатьох країнах економіка розвивається швидше за бухгалтерську професію. Жодна країна не є досконалою у цьому плані. Головне – визнавати наявність проблем і намагатися їх вирішувати (Ніл Уоллас).
  • Відсутність єдиної концепції і системи регулювання бухгалтерського обліку й аудиту в Україні (Вадим Линник, Президент Української асоціації сертифікованих бухгалтерів і аудиторів)
  • Проблеми впровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в Україні, превалювання податкового обліку над бухгалтерським. Багато підприємств змушені вести потрійну бухгалтерію – за національними стандартами, за МСФЗ, і податкову (Юрій Прозоров, Президент Українського товариства фінансових аналітиків; Валерій Жук, виконавчий директор Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України)
  • Дефіцит розуміння процесу впровадження МСФЗ серед вищого менеджменту, а ще більше – серед юристів, що ведуть на підприємствах господарські справи (Віра Ричаківська, Директор Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України).
  • Навіть якщо відповідні законодавчі зміни будуть внесені, критичною залишається проблема – хто зможе грамотно працювати за МСФЗ?
  • Необхідність належного навчання і підвищення кваліфікації бухгалтерів, фінансових менеджерів і аудиторів (Ніл Уоллас; Сергій Голов, Президент Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України).

Також, як зазначила Енн Уоллас, керівник проекту "Розвиток ринків капіталу", “Серцевиною системи ринків капіталу є фінансова звітність. Вона повинна бути надійною, послідовною і своєчасною. Друга ступінь пенсійної системи почне працювати в 2008 році, і в цій країні треба буде шукати об'єкти для інвестування на 8,7 мільярдів гривень. І якщо бухгалтери не перейдуть на МСФЗ, то ці гроші підуть з України, і знайдуть місце там, де буде надійна і послідовна фінансова звітність”.

Віра Ричаківська зазначила, що “перехід на МСФЗ обговоренню вже не підлягає”. На думку Сергія Голова, “можна прийняти МСФЗ, але чи буде це звітність за міжнародними стандартами? Хто буде складати ці звіти, і хто буде здійснювати їх аудит?” Також, за його словами, потрібно багато уваги приділяти питанням етики в бухгалтерській і аудиторській професії. “Після "ЕНРОНу" про це заговорили дуже багато”.

Ніл Уоллас підкреслив необхідність прийняття МСФЗ в Україні в повному обсязі, не змінюючи текст міжнародних стандартів, оскільки інвесторів завжди будуть насторожувати зміни, що країна вносить у МСФЗ, приймаючи стандарти національні, хоч і "засновані" на міжнародних.

Тетяна Тимошенко (Завідуюча сектором фінансового планування, бухгалтерського обліку і кадрової роботи Держдепартаменту з питань адаптації законодавства при Міністерстві юстиції) відзначила, що “ Популяризація, необхідність доведення значимості впровадження міжнародних стандартів відбувається саме за допомогою громадських організацій”. Відповідаючи на питання, винесене у тему круглого столу (“як сильні професійні організації бухгалтерів можуть допомогти уряду залучати інвестиції та забезпечувати економічну стабільність?”), вона також сказала:

“Необхідність подальшого реформування системи бухгалтерського обліку та аудиту відповідно до вимог ринкової економіки та МСФЗ є спільним завданням ... як центральних органів виконавчої влади, так і всіх громадських та неурядових організацій у сфері бухгалтерського обліку. Це у підсумку сприятиме переходу до практики ефективного управління власністю, залучення інвестицій для реального сектору економіки, забезпечення економічного росту, інтеграції в світову економіку”.

Підводячи підсумок дискусії, Ніл Уоллас помітив, що частіше за все говорили про три поняття: прийняття, впровадження і дотримання (забезпечення виконання) стандартів. “Прийняти професійні стандарти – досить нескладно”, – говорить Ніл Уоллас, - “Впровадження – набагато складніше. Найважливішим аспектом впровадження є навчання. Якщо ми хочемо забезпечити майбутнє для професії, ми повинні покладатися на освіту, навчання дуже високого рівня. В усіх країнах повинна бути впроваджена високоякісна екзаменаційна система”.

Відповідаючи ж на питання Юрія Прозорова про подібності і розходження такої популярної в Україні сертифікаційної програми CAP/CIPA і настільки визнаної за кордоном ACCA, Ніл Уоллас сказав, що в такій великій країні як Україна, завжди на ринку будуть різні кваліфікаційні програми, і в конкуренції немає нічого поганого. “У Великобританії, наприклад, можна складати іспити Шотландського інституту, Англійського, ACCA, CIPFA. А студенти, здобувачі – вони проголосують ногами. Найкращою кваліфікаційною програмою буде така програма, що залучає найкращих студентів”.

Круглий стіл був організований Проектом "CIPA-Україна" за підтримкою Агентства США з міжнародному розвитку.

Реєстрація на листопадову 2006 г. екзаменаційну сесію за програмою CIPA відкрита з 05.09.2006. до 06.10.2006 р.

Новини від организаторів навчання

Тренер с большим опытом преподавания по программе САР/СІРА подготовит к сдаче экзаменов г. Киеве. Количество мест ограничено. Запись на тренинги: + 38067 5028718; + 38095 8440599; + 38063 2499744 или bilyaze.lp@yandex.ru

Читати детальніше»

Первоклассные тренера по программе САР от лидера образовательных услуг! Обучение по субботам

Читати детальніше»

Сертифицированные тренеры- практики КНЕУ им. Вадима Гетьмана проводят 100% подготовку к экзаменам

Читати детальніше»

Всі новини від організаторів навчання»

Вакансії

CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер первинного обліку-касир"
CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер з обліку товарів"

Резюме


главный бухгалтер
Хмара Ирина Александровна
Главный бухгалтер
Лукъянчук Елена Васильевна
Головний бухгалтер
Сташевская Лариса Юрьевна
Головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера
Шутенко Оксана Васильевна
Главный бухгалтер, бухгалтерское сопровождение и обслуживание (Харьков)
Булюк Татьяна Николаевна
Главний бухгалтер

Наші клієнти

Співробітники цих та багатьох інших компаній обрали програму CAP/CIPA для підвищення свого професійного рівня
© 2009-2024 UEnet
© 2009-2024 CIPAEN in Ukraine
03127 м. Київ, вул. Героїв оборони, 10-А, поверх 3, кв.3