homemailtoКарта сайта РУС  УKР  
CAP/CIPA в Українів Україні Registered TradeMark:  International Registration #877380, CIPAEN Inc., USA
 


Авторизація

Статті Всі статті >>


2006-11-28 | Навчання – екзамени – сертифікація. Роль професійних об'єднань або ЯК ЖЕ Ж НАРЕШТІ ОТРИМАТИ СЕРТИФІКАТ?

Ефективна економіка – це оптимальне використання обмежених ресурсів задля матеріального (в першу чергу) процвітання країни. Добре відомо, що організований ринок капіталів є наріжним каменем для ефективної економіки, а такий ринок не може існувати без високоякісної фінансової інформації.

Бухгалтерський облік є основою для фінансової звітності, що, у свою чергу є основою для прийняття інвестиційних рішень. Таким чином, загальний високий рівень бухгалтерської професії – це запорука ефективної національної економіки.

Як забезпечити високий рівень бухгалтерської професії в Україні? Лише урядовими постановами та державним регулюванням? Наказами та штрафами? Окрім державних, урядових структур, чи не найважливішим чинником забезпечення ринків якісною інформацією є сильна, незалежна національна спільнота бухгалтерів та аудиторів.

Велику роль у становленні національних професійних спільнот відіграє Міжнародна федерація бухгалтерів (МФБ). Це світова організація бухгалтерського співтовариства, що покликана служити інтересам громадськості шляхом зміцнення професії й сприяння розвитку сильних економічних систем, орієнтованих на міжнародні відносини. Вона об'єднує національні професійні організації 120 країн світу. Стандарти, які видає МФБ, є „нормативною базою” для міжнародної бухгалтерської спільноти.

Ніл Уоллас, менеджер Комітету МФБ з питань країн, що розвиваються, зазначає, що складовими будь-якої національної системи фінансової звітності є такі види діяльності:

  • Освіта та навчання
  • Ліцензування і сертифікація бухгалтерів і аудиторів
  • Постійне підвищення кваліфікації та професійний розвиток
  • Забезпечення якості
  • Фахова підтримка
  • Розслідування порушень та застосування дисциплінарних стягнень

Без сильних професійних об'єднань ці функції навряд чи можна виконувати на належному рівні. Становлення сильних національних професійних об'єднань дає низку переваг, особливо коли урядові структури передають їм певний рівень повноважень та довіри.

По суті, професійна організація повинна діяти як провідник, щоб підтримувати контакти зі своїми членами, представляти професію і вносити пропозиції державним, національним регуляторним органам, лобіювати потрібні для розвитку бухгалтерської професії (а відтак і для суспільного блага) законодавчі ініціативи.

В свою чергу, державні органи можуть звертатися до професійних об'єднань за порадами, методологічною допомогою при ухваленні рішень. Адже де отримати потрібну інформацію, як не в середовищі експертів – як практиків, так і науковців, що їх об'єднують професійні організації!

Однак, як зазначає далі представник МФБ, діяльність професійних організацій має бути підконтрольна громадському нагляду і регулюватися відповідним законодавством, а також внутрішніми правилами і положеннями таких організацій. Так, за стандартами МФБ "положення про членство має містити вимогу про проходження суворої програми навчання та іспитів. Для того, щоб стати членом такої організації, варто мати певний досвід роботи в області бухгалтерського обліку та аудиту. Протягом наступних років членства, фахівці-практики повинні виконувати суворі вимоги щодо постійного підвищення кваліфікації".

Пітер Вонг, колишній член Правління МФБ, у своєму відомому звіті "Труднощі й успіхи запровадження міжнародних стандартів: зближення з МСФЗ та МСА" також зазначає:

"Служіння інтересам громадськості – це одне з найбільших завдань нашої професії. Для того, щоб досягти необхідного ефекту при його виконанні, ми повинні показати, що дотримуємося високих професійних стандартів. Громадськість не погодиться і не повинна погоджуватися на менше".

З іншого боку, "узгоджені в усьому світі та уніфіковані фінансові системи забезпечують економічну ефективність бізнесу та гарантують надійніші засоби захисту інтересів громадськості" – зауважує Вонг. Відтак, запровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності та Міжнародних стандартів аудиту є одним з головних завдань МФБ.

В Україні на даний момент жодне професійне об'єднання не є дійсним членом МФБ. Проте, в Україні чотири професійні асоціації є членами ЄРСБА – Євразійської ради сертифікованих бухгалтерів та аудиторів, з якою безпосередньо пов'язана сертифікаційна програма CIPA.

Сертифікаційну програму CIPA започатковано в 2001 році, коли була створена Євразійська рада сертифікованих бухгалтерів та аудиторів (ЄРСБА), яка є федерацією регіональних професійних асоціацій бухгалтерів, робочою мовою яких є російська, а метою – досягнення максимально високого рівня професіоналізму її членів. Тринадцять асоціацій-засновників з Росії, Середньої Азії і України домовились про взаємне визнання кваліфікаційних вимог щодо освіти, екзаменаційних іспитів і сертифікації за програмою CIPA. У 2005 році ЄРСБА отримала офіційний статус регіональної групи МФБ і методичну підтримку з боку цієї організації.

Завдання ЄРСБА:

  • піднесення статусу професії бухгалтера і аудитора;
  • пропагування міжнародних стандартів і норм професійної етики, розроблених Фондом комітету з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку і МФБ;
  • розробка єдиних кваліфікаційних вимог до професії бухгалтера;
  • впровадження єдиної системи екзаменів і сертифікації бухгалтерів і аудиторів.

Важливо пам'ятати, що професійний сертифікат - це не лише незалежне підтвердження знань та вмінь, це також засвідчення належної професійної етики та прагнення слугувати інтересам суспільства через особистий внесок в забезпечення високих стандартів бухгалтерської професії. Членство в професійній організації (що входить до складу ЄРСБА) є необхідною умовою для отримання сертифікату. Визначальними є саме професійні організації, а екзамени – це лише інструмент незалежного підтвердження знань фахівця. Саме професійні об'єднання визначають високі стандарти сучасної бухгалтерської професії.

Тому, щоб отримати сертифікат CAP або CIPA, потрібно не просто успішно скласти іспити, а й відповідати іншим професійним вимогам, аби стати членом однієї з професійних асоціацій.

В Україні таких професійних об'єднань – чотири. Це:

  • Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів (УАСБА) (дійсний член) www.uacaa.org
  • Українське товариство фінансових аналітиків (УТФА) (асоційований член) www.usfa.org.ua
  • Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів Агропромислового комплексу України (ФАБФ АПК України) (асоційований член) www.faaf.org.ua
  • Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ) (дійсний член) www.ufpaa.org

Вибір – за Вами!

Новини від организаторів навчання

Готуємося з Українським центром професийного розвитку до зимової сесії 2024!

Читати детальніше»

Приглашаем с нами успешно сдать экзамены и получить сертификат CAP!!! Литература САР и авторские материалы! Бонусное занятие, пробный экзамен! Высокий процент сдачи! Новогодние скидки!

Читати детальніше»

Первоклассные тренера по программе САР от лидера образовательных услуг! Обучение по субботам

Читати детальніше»

Всі новини від організаторів навчання»

Вакансії

CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер первинного обліку-касир"
CHI Biosilk Ukraine
"Бухгалтер з обліку товарів"

Резюме


главный бухгалтер
Хмара Ирина Александровна
Главный бухгалтер
Лукъянчук Елена Васильевна
Головний бухгалтер
Сташевская Лариса Юрьевна
Головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера
Шутенко Оксана Васильевна
Главный бухгалтер, бухгалтерское сопровождение и обслуживание (Харьков)
Булюк Татьяна Николаевна
Главний бухгалтер

Наші клієнти

Співробітники цих та багатьох інших компаній обрали програму CAP/CIPA для підвищення свого професійного рівня
© 2009-2024 UEnet
© 2009-2024 CIPAEN in Ukraine
03127 м. Київ, вул. Героїв оборони, 10-А, поверх 3, кв.3